Home Bulgaria DetelinaTours.com Contact Us

По непознатите  и малко познати места в Родопите. Тракийска гробница в с.Мезек. Крепостта Моняк. Светилище Глухите камъни. Въженият мост при с.Лисиците

По непознатите  и малко познати места в Родопите. Тракийска гробница в с.Мезек. Крепостта Моняк. Светилище Глухите камъни. Въженият мост при с.Лисиците
20,21,22 август 2021 г.          Цена:164 лв.
Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски,  застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.
За деца до 12 год.  -10% намаление от цената.
Маршрут: Разград -Търговище -Антоново -Стражица- В.Търново -Габрово – Казанлък – с.Скобелево -Габрово -В.Търново -Стражица -Антоново -Търговище -Разград.
ПРОГРАМАПърви ден: Тръгване 05:45ч Разград -от Автогара; 06:20 Търговище -от бензиностанция на OMV, Антоново, Стражица, В.Търново -от паркинг до летен театър, Габрово авт.спирка пред Община Габрово/За Севлиево качване в Габрово/.
Отпътуване за с.Узунджово. Посещение на най-голямата селска църква в България Узунджовската църква. Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви.  Една от тях е най-голямата селска църква в България. Тя се намира в село Узунджово. и нейната история започва още в началото на XVI век. Издигнали я върху основите на тракийско светилище, но след това я разрушили и превърнали в джамия. В началото на 20-ти век е възстановена от Джамия отново в църква. Иконостасът на Узунджовската църква е единственият в България,/а и в света/ в който има надписи на глаголица. Църква пази и една от чудотворните икони на Света Богородица. През 2007 г  храмът е реставриран отново. Нещо любопитно. Храмът се отличава с неповторима акустика. Високият и ниският говор се чуват с почти еднаква сила. Църквата е паметник на културата.
Резултат с изображение за църквата в узунджово снимки  Резултат с изображение за църквата в узунджово снимки
Отпътуване за Хасково. Пешеходна разходка до символа на града Монументът „Света Богородица“ в Хасково, представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя на Богородица с Младенеца, считана за покровителка на града.
     
Скулптурата, висока 14 метра и тежаща 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел “Религия” на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Света Богородица с младенеца. Свободно време за обяд.
По пътя за туристическото селище Главатарци се отбиваме до природните забележителности Каменните гъби при село Бели пласт и Каменната сватба край Кърджали.

Резултат с изображение за каменните гъби снимки  Резултат с изображение за каменните гъби снимки Резултат с изображение за каменните гъби снимки
Каменните гъби са  обявени за природна забележителност  от 13.05 1974 г.
Отпътуване посока Кърджали. Посещение на природния феномен Вкаменената сватба край града.
Kamenna svatba   kamenna_svatba_2
Кърджалийските пирамиди са скални образувания  с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други.  Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността – Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига! Интерес представлява и това, че самите фигури не са едноцветни.
Отпътуване за туристическо селище Главатарци.Настаняване в хотел/къща за гости. Нощувка.

Втори ден: 7:30 Закуска. Отпътуване за с.Широко поле. От тук започват приключенията по непознатите места в Родопите.  Преходът до Въжения мост при с.Лисиците е около един час. Той е най-дългият висящ мост в България-около 250 метра и е единствената пътна връзка  на селото. Мостът минава над язовир Студен кладенец и е основно ремонтиран и боядисан през юни 2019г. Това място е непознато за хората, но не е забравено от Бога. Очарователни гледки и незабравими красоти очакват очите на туриста. На отсрещния бряг над селото е разположено тракийското светилище Читкая.  Селото е известно сред туристите и със средновековната българска  крепост Моняк от началото на XIII век.  Посещение на крепостта.
Резултат с изображение за моста с.Лисиците снимки  Резултат с изображение за моста с.Лисиците снимки
Отправяме се към Кърджали. Посещение на регионалния исторически музей в града.
Regionalen_Istoricheski_muzej_Kyrdjali    Regifn.istor.muzei Eksponati
Той се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ век. Заобиколен е от красив парк, приютяващ над 30 растителни видове, които могат да бъдат видени единствено в България. Сградата е била предназначена за мюсюлманско духовно училище (медресе), но никога не е изпълнявала такава роля.   Сградата е обявена за архитектурен паметник с национално значение. В експозиционните зали се  проследява животът в периода от VI хилядолетие пр.Хр. до Средновековието, представена е  природата на Източните Родопи и експозиция на отдел „Етнография”.
Отпътуване за с.Главатарци. Нощувка.

Трети ден: 07:30ч закуска.  Отпътуване за едно от най-мистичните места в Източните Родопи, древното тракийско светилище Глухите камъни в с.Малко Градище датиращо от 11-10 век преди Христа.
Резултат с изображение за глухите камъни снимки Резултат с изображение за глухите камъни снимки
До него се стига пеш за един час през гора по равен терен без стръмни участъци. Това тракийско светилище е едно от най- големите и най- внушителните както в България, така и на Балканския полуостров. Издялани в скалите стъпала, каменни пирамиди, скални басейни, слънчева ладия, останки от църква разказват за дълговечния живот на светилището, от което се разкрива внушителна панорамна чудна гледка, към най-дългия язовир у нас – Ивайловград.
Разглеждане: Голямата скала с нишите. До нишите се намират мегалитни гробници, две от които са много добре запазени и до днес. Първата представлява голямо помещение, издълбано в скалата. От него по 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробница – мавзолей,  към язовир Ивайловград. Връщане при автобуса.
Отпътуване за тракийска куполна гробница и средновековна крепост от ІV-ІІІ в. преди Христа в могилата Мелтепе с. Мезек. Посещение на гробницата и крепостта.

Mezek 1  Mezek 2
Тракийската куполна гробница
Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. В околностите на село Мезек, на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите.
Отпътуване за Габрово, В.Търново, Стражица, Антоново, Търговище и Разград. Пристигане в 20:00 ч.

Задължителна туристическа екипировка, туристически обувки или маратонки, раница за личния багаж!

 Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел. Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса на ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ.

Информация, програма и записване:
Разград -7200, Туристическа агенция ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ, ул.Г.С.Раковски, №35, тел. 0889438870

Total Page Visits: 60 - Today Page Visits: 2
Follow-up responses to this entry through the RSS feed, Leave a Reply or Trackback from your own site.