Home Bulgaria DetelinaTours.com Contact Us

Мистична Странджа за ценители

Мистична Странджа за ценители
8,9,10 октомври 2021 г.  Цена: 152 лв.
Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.
За деца до 12 год.  -10% намаление от цената
Маршрут с автобус: Разград – Търговище -Антоново -Стражица -В.Търново-Габрово -Бургас -с.Бръшлян- Малко Търново -с.Българи – Приморско -Габрово -В.Търново-Стражица -Антоново – Търговище -Разград.
ПРОГРАМА-Първи ден- Отпътуване 05:45 Разград Автогара, 06:20 Търговище бензиностанция на OMV, Антоново, Стражица,  В.Търново  от  паркинга до Летен театър; Габрово- от автобусната спирка на площада пред Общината -срещу Априловска гимназия. За Севлиево качване в Габрово/.
Отпътуване край Бургас за с.Бръшлян-архитектурен исторически резерват.Разглеждане  забележителностите на селото- запазени автентични странджански къщи от 17-18 в, килийно училище от 1871 г., църквата „Св.Димитър“-17 век и етнографска музейна сбирка.
Резултат с изображение за село бръшлян снимки Резултат с изображение за село бръшлян снимки
Отпътуване за водопад Докузак. До него се стига лесно, като преходът е подходящ и за деца. Самото име Докузак означава девет извора. Районът около водопада е със статут на защитена местност от 1991 г. в рамките на ПП „Странджа“. Местността обхваща красив карстов район при р. Докузак, с малкия едноименен водопад и непресъхващите девет извора.  До самия водопад с има изграден заслон и кът за отдих. Защитената местност Докузак – за опазване на естествено находище на кримски чай.
Разходка до красивия водопад Докузак в Странджа - Друми в думи
Отпътуване за Малко Търново. Запознаване със забележителностите на града. Настаняване в къщи за гости**.  Нощувка.
Резултат с изображение за малко търново снимки Резултат с изображение за малко търново снимки
Архитектурен и исторически резерват с добре запазените странджански къщи от 18 -19 век, обявени за архитектурни паметници; Старинната църква „Успение Богородично“  построена 1754 г.

Втори ден: 07:30 Закуска. Отпътуване с джипове до Мишкова нива.  Тя се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция, зад граничните ограждения. На територията на местността се намира тракийско светилище, част от сложен археологически комплекс в рамките на който влизат още няколко археологически обекти сред които две куполни гробници, крепост, укрепена римска вила и древни рудници.
Резултат с изображение за мишкова нива Резултат с изображение за мишкова нива

Отпътуване с джип за Индипасха. Тракийско оброчище в Странджа е известно с чудесата си повече от две хилядолетия.
Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове.
В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали. Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. След векове забвение, аязмото с лековитата вода случайно било открито от… бивол.

Резултат с изображение за индипасха странджа Резултат с изображение за индипасха странджа
Отпътуване с джиповете до местността Градище – гробницата на богинята Бастет.  Бастет е богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени вегипетската митология.  Също е въплъщавала животворната и лекуваща сила на слънцето, за разлика от Сехмет  – символ на изпепеляващата му сила. Вярвало се, че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка.Дъщеря на бога на слънцето Ра.
Резултат с изображение за Градище странджа
Посещение на пещера светилище Света Марина. Светилището е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия, привличал в миналото поклонници чак от Цариград. Уникално аязмо, разположено в едноименната пещера – водата, която капе от стените на пещерата се събира в поставени на пода съдове и се възприема за аязма. Хора от близки и далечни села идвали тук на поклонение и „смиване“ с лечебна цел. В Странджа Света Марина се почита като лечителка на бездетните жени.
Резултат с изображение за пещера-светилище света марина снимки
Връщане в хотела. Нощувка.

Трети ден: 07:30 закуска. Отпътуване за с. Българи. Това малко селце е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид.В България обичаят Нестинарство е запазен в автентичния си вид само в едно село в планината Странджа — Българи. Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена. Посещение на църквата Св.Св.Константин и Елена.
Резултат с изображение за село българи zelenika
През месец май  единствено в Странджа планина цъфти рядко срещаното цвете Зеленика, което може да се види в района на с.Българи.
Отпътуване за мегалитното светилище на траките Бегликташ в гр.Приморско-разглеждане.
begliktash Резултат с изображение за бегликташ снимки

За посещение на туристическите обекти са необходими подходящо облекло и  обувки /маратонки/!
Транспортни такси невключени в цената: Транспорт с джип -35 лв до:  Мишкова нива, м.Градище,  пещера Оброчище -Света Марина, тракийско оброчище Индипасха и гроба на богинята Бастет.
Отпътуване за Габрово, Велико Търново, Стражица, Антоново, Търговище и Разград. Пристигане около 20,00 ч.

Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел. Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса на ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ.

     Информация, програма и записване:
Разград -7200, Туристическа агенция ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ, ул.Г.С.Раковски, №35, тел. 0889438870

Total Page Visits: 52 - Today Page Visits: 1
Follow-up responses to this entry through the RSS feed, Leave a Reply or Trackback from your own site.