Home Bulgaria DetelinaTours.com Contact Us

В града на черешите Кюстендил и наоколо. Земенски манастир.

В града на черешите Кюстендил и наоколо. Земенски манастир.
6,7,8 август 2021 г.                     Цена:164 лв.

Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.
За деца до 12 год.  -10% намаление от цената.

Минусовите температури стреснаха производителите на череши в Кюстендилско

Маршрут: Разград -Търговище -Антоново -Стражица- В.Търново -Севлиево -Земенски манастир -Кюстендил – с.Невестино –Севлиево -В.Търново -Стражица -Антоново -Търговище -Разград.
ПРОГРАМА Първи ден: Тръгване 05:45ч Разград -от Автогара; 06:20 Търговище -от бензиностанция на OMV, Антоново, Стражица, В.Търново -от паркинг до летен театър,  Севлиево  автобусна спирка пред хотел Плаза, /За Габрово качване в Севлиево/.
Отпътуване посока София за -Земенски манастир „Свети Йоан Богослов“ разположен в извивките на Земенския пролом на река Струма. Основан  по времето на Първото Българско царство-XI век. Тук е съхранено и едно от най-ранните изображения на Свети Йоан Рилски. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. В света няма друг храм с подобен стенопис.
Резултат с изображение за земенски манастир снимки Резултат с изображение за земенски манастир снимки
Земенски манастир
Храмът пази още едно съкровище – автентичният каменен олтар – квадратен камък се издига в средата на църквата. Според преданията, ако човек постави  лявата си ръка върху него и си пожелае нещо, то се сбъдва.
Земенската църква, единствената у нас с кубична форма е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей, под закрила на ЮНЕСКО. Разглеждане на манастира и най-старата постройка в него – малката църква „Св. Йоан Богослов“.
Разходка в околностите на манастира до част от красивите скали на каньона Шагава.
Отпътуване към Кюстендил – града на лековитите минералните извори. Сред забележителностите на града са Историческия музей, крепостната стена в Хисарлъка, Художествена галерия Владимир Димитров – Майстора, Къща-музей Димитър Пешев, Къща-музей Ильо Войвода, храмът на бога на здравето Асклепий, величествените римски терми, Кюстендилските минерални извори, Средновековната църква „Св. Георги“.
Посещение на музей Димитър Пешев и картинната галерия Владимир Димитров – Майстора.
Настаняване в хотел. Нощувка.

Втори ден: 7:30 закуска. Придвижваме се до гара Кюстендил. С влак отпътуваме за спирка Скакавица. Пешеходен тур до водопад Полска Скакавица -една от перлите на Земенската планина/1 час/. Водопадът е на малката рекичка Широки дол – десен приток на река Струма. Водата пада от височина около 50 м. Водопадът е обявен за природна забележителност през 1968 г. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Невероятна прелест на Скакавишкия водопад. През пролетта, когато цъфтят люляците, това е истинско райско кътче. Очарован от невероятната му прелест чешкият учен Константин Иречек отбелязва в своите пътеписи, че Скакавишкия водопад е най-красивият кът на Балканския полуостров.
Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Йоан Рилски. За разлика от повечето водопади, които от ерозията се смаляват, този – заради многото варовик във водата, се издига всяка година. Това е единственият такъв водопад в България. Почивка. Фотосесия.

 Трети ден: 07:30ч закуска. Отпътуване за гората с вековните секвои. Три от секвоите са на повече от 120г. Фотосия.
Резултат с изображение за гората с вековните секвои кюстендил снимки Резултат с изображение за гората с вековните секвои кюстендил снимки
Отпътуване за с.Невестино. Посещение и разглеждане на красивия Кадин мост над река Струма. Според старинен надпис върху зазидана в моста гранитна плоча, градежът на моста е станал по заповед на везир Исак паша през през 1470 г., когато е управлявал султан Мехмед II. В архитектурата на моста могат да се види смесица от антични, средновековни и ренесансови форми. Кадин мост е поне със 100г по стар от Дяволския вост и два пъти по дълъг. Фотосесия.
Легендите за Кадин мост Кадин мост в Невестино
Отпътуване за Севлиево, В.Търново, Стражица, Антоново, Търговище и Разград. Пристигане в 20:00 ч.

Задължителна туристическа екипировка, туристически обувки или маратонки, раница за личния багаж!

 Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел. Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса на ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ.

Информация, програма и записване:
Разград -7200, Туристическа агенция ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ, ул.Г.С.Раковски, №35, тел. 0889438870

 

Total Page Visits: 89 - Today Page Visits: 3
Follow-up responses to this entry through the RSS feed, Leave a Reply or Trackback from your own site.