Home Bulgaria DetelinaTours.com Contact Us

Белоградчишките скали,пещера Венеца и пещерата Леденика.
дата -по споразумение 2016    Цена: 75 лв.

Цената включва: Транспорт с автобус, нощувка, застраховка, екскурзовод.
Цената не включва :   Входни такси и беседите в туристическите обекти, храна.
Отстъпки: за деца до 12 г. -10 % намаление  от цената.

Маршрут:град ………….., пещерата Венеца-Белоградчик- пещера “Леденика”- Враца и обратно.
Програма: Първи ден. Тръгване 07:00 -от ………………………….
             
Отпътуване и посещение на пещерата Венеца, една от най-красивите пещери в България открита 2015 г.   Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.
Отпътуване за Белоградчик. Посещение и разглеждане на Белоградчишките скали / част от стоте национални обекта/ с екскурзовод и беседа. Belogr.skali

Чудните и внушители уникални образувания са обявени за природна забележителност и обхващат район дълъг 30 км и широк 15 км. Те са изваяни в продължение на 200 милиона години от природните сили -слънце, дъжд и вятър. Много са и легендите свързани със скалите. Природата е изваяла от безформения камък скулптури на митични същества и хора, животни и птици.     Централната група скални образувания са разположени току до самия Белоградчик. В тази група се намират и най интересните и красиви фигури -”Мечката”, “Адам и Ева”, “Мадоната”, “Конникът”, “Монасите”, “Гъбите” и още много други.    Настаняване за нощувка. Свободно време  и за вечеря. Нощувка.
Втори ден: 7:30 закуска. Отпътуване за пещерата “Леденика”.


Входът на пещерата е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м. Първата зала е “Предверието”, после “Малката зала”, която има почти кръгла форма и още напред, и стигаме до “Голямата зала” – наречена още концертната зала. Причудливи образувания издълбани от водата във варовиковите скали в продължение на милиони години. “Крокодилът”, “Дядо Коледа”, къщичката на “Баба Яга” и още други. По нататък стигаме до не-по малко красивата “Бяла зала” с красиви изваяни форми.                                                                         Температурата в пещерата варира от –7° до –15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92 %.
Животинският свят е беден: прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета.Единствено тук може да се види насекомото”Леденикус” или “Светломразец”.
От растителният свят се срещат лишеи и мъхове, които са слабо развити. Пещерата е част от стоте национални обекта.
Отпътуване за гр. Враца.

Свободно време в центъра на града и за обяд. Посещение на Историческия музей, площада със паметника на Христо Ботев, където всяка година се отдава почит на великия поет.
Отпътуване за ………………………………. Пристигане около 19 часа.

За информация, програма и записване:
В.Търново, Туристическа фирма “ДЕТЕЛИНА ТУРС” ООД  А.Разцветников, №10;  062/522010; 0886018750; 0896698205;  0879652640